Directories & gateways
 
Wanneer je geen goede, specifieke zoektermen hebt of je bent niet tevreden met de resultaten die je via de gewone zoekmachines verkregen hebt, kan je ook aan de slag gaan met directories. Directories (indexen in het Nederlands) zijn gecategoriseerde overzichten van onderwerpen, al of niet binnen een bepaald interessedomein, die elk verwijzen naar een aantal sites (dat best groot kan zijn) en die meestal handmatig geselecteerd zijn.
  Wanneer je in deze directories gaat zoeken, zullen meestal die sites bovenaan staan die sponsors zijn van de directory zelf. Meestal wordt dit ook meegedeeld ("sponsoring site" staat er dan), maar niet altijd en dan wordt het moeilijk om uit te vissen waar de echt interessante sites in de lijst van zoekresultaten zitten. In sommige directories vind je trouwens enkel commerciële links en vele directories stellen echt wel teleur als je echt degelijke en precieze informatie wil vinden.
  Directories bestaan ook voor specifieke vakgebieden. Deze worden dan meestal "gateways" genoemd en leiden je - indien ze degelijk zijn - naar de kernsites voor de verschillende deeldomeinen van het vakgebied. Wanneer je deze weg volgt, weet je niet op één twee drie of je zoektocht iets zal opleveren, maar soms is het het enige middel om goede informatie boven te spitten...
  Algemene directories
  Yahoo, About.com en LookSmart zijn de bekendste voorbeelden van directories, hoewel iedereen lijkt te denken dat b.v. Yahoo een zoekmachine is. Soms zijn de resultaten hier vrij commercieel van inslag, maar ook de grote organisaties en instellingen uit jouw vakgebied zijn erin opgenomen. Als je je echt een visuele voorstelling wil maken van wat een directory eigenlijk doet, kan je terecht op WebBrain: deze site geeft visueel weer wat er gebeurt als je van zoekterm naar zoekterm gaat. Een raadselachtig onbekende directory is de Google Gids die nochtans vrij goed is in het verwijzen naar echte niet-commerciële kernsites.
  De oudste catalogus van het web is de VirtualLibrary (opgestart door de ontwerper van html). Net zoals het OpenDirectoryProject wordt deze directory onderhouden door vrijwilligers die zich allemaal op ťťn onderwerp toeleggen. Daarnaast zijn er nog de Lii (Librarian's index to the internet) en de VLRC (Virtual Resources Learning Centre) die voor sommige onderwerpen wel goede internetgidsen zijn, maar dikwijls toch te mager uitvallen. Een degelijk alternatief is tegenwoordig IPL (Internet Public Library) dat de andere "libraries" kwalitatief achter zich lijkt te laten.
  BUBL 5:15: BUBL staat voor Bulletin Board for Libraries en is oorspronkelijk bedoeld als ondersteuning van Britse universiteitsbibliotheken. Het handige hier is dat BUBL zelf een databank omvat met daarin enkele duizenden zoektermen. Dit levert een veel accuratere resultatenlijst op, die bovendien steeds minstens 5 en maximaal 15 hits omvat.
  AskJeeves is een zogenaamde "brokerrobot" (of makelaar) die voor de gebruiker op zoek gaat naar informatie. Je stelt een vraag (in het Engels), Jeeves interpreteert dit op enkele verschillende manieren en vraagt je dan welke interpretatie de juiste is. Ondertussen doet hij ook al enkele suggesties over mogelijke vindplaatsen van het antwoord. Hij put daarvoor uit een eigen database met ondubbelzinnige vragen. Een vergelijkbare brokerrobot is Subjex.
  CompletePlanet is de grootste van de DeepWeb-directories. Het omvat momenteel verwijzingen naar 70.000 databanken en breidt nog steeds uit. Via een index krijg je zicht op de grote sites uit zowat alle vakgebieden. De PDF-informatiebestanden over het DeepWeb geven een erg goed beeld van de problemen die webgebruikers tegenkomen wanneer ze slechts het oppervlakkige web gebruiken en leggen ook uit hoe de DeepWeb-technologie werkt.
  Argus Clearinghouse is een van de oudste directories op het web die informatie selecteert op kwaliteitscriteria (clearinghouse betekent zoveel als validatiecentrum). Het wordt nu echter niet meer up-to-date gehouden. De inhoud is nu grotendeels opgenomen in de Internet public library.
   
  Domeinspecifieke directories
  Naast de algemene directories zijn er ook domeinspecifieke directories voorhanden. deze worden meestal "Gateways" genoemd. Pinnakes geeft een overzicht van een aantal grote domeinspecifieke portalen. Voor het Nederlandse taalgebied vind je voor elk onderwerp wel links op de startpagina.nl.
  Wetenschap
  De meest algemene wetenschappelijke directory is waarschijnlijk Sciseek.
  Infomine: Infomine is de zoekdirectory van de site van de University of California en omvat verwijzingen naar meer dan 40.000 wetenschappelijke internetbronnen over alle wetenschapsdomeinen. De resultaten die je met deze directory vindt zijn door medewerkers geselecteerd en dus betrouwbaar. Infomine maakt bij het samenstellen van de directory gebruik van zowat alle grote zoekmachines en metazoekmachines.
  Renardus: Renardus is een Europees project dat een aantal aparte gateways voor wetenschappelijke informatie bundelt ten behoeve van het hoger onderwijs. Renardus verwijst dus niet zelf naar sites, maar wel naar indexen. De deelnemende sites bevatten materiaal in verschillende talen over uiteenlopende onderwerpen. Het is de bedoeling om Renardus uit te bouwen tot het meest volledige wetenschappelijke portaal van Europa. Voorbeelden van de gebundelde gateways zijn DutchESS en Intute.
  DutchESS: De Dutch Electronic Subject Service is een Nederlands- en Engelstalige directory naar allerlei bronnen op het net. Ook de Universiteit van Leiden biedt een interessant overzicht aan van wetenschappelijke bronsites.
  Intute is een Brits project waarmee webgebruikers een groot aantal gevalideerde wetenschappelijke sites kunnen doorzoeken (o.a. het National History Museum en de British Library). Het is de opvolger van het Resource Discovery Network (met de vroegere "hubs" BIOME, SOSIG, EEVL en PSIgate) en heeft als bonus dat alle vakgebieden samen doorzocht kunnen worden. Search4Science is een vergelijkbaar Noors, het Forschungsportal een Duits project.
  BUBL Link: BUBL staat voor Bulletin Board for Libraries en is oorspronkelijk bedoeld als ondersteuning van Britse universiteitsbibliotheken. Naast een collectie wetenschappelijke tijdschriften omvat BUBL tegenwoordig ook een directory over de meest uiteenlopende onderwerpen. De links worden regelmatig gecontroleerd.
  NIWI: NIWI, het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatie, is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). NIWI richt zich op wetenschappelijke informatie op het terrein van maatschappijwetenschappen, bio(medische) wetenschappen en informatie over onderzoeken en onderzoekers in Nederland voor alle wetenschapsgebieden. De site geeft ook de mogelijkheid te zoeken op het soort informatie dat je wil (publicaties, databestanden, onderzoeksresultaten).
  AcademicInfo: De Academic Info site geeft toegang tot sites van instanties (bibliotheken, musea, universiteiten) die inhoud vrij toegankelijk maken, dus geen sites die enkel info geven over de eigen organisatie. Gateways die opgenomen zijn, zijn geselecteerd op hun annotaties bij de geboden links.
  Martindale is momenteel mogelijk de beste gids van allemaal is op het vlak van wetenschappen. Daarnaast is ook SciQuest een erg uitgebreide gateway voor de natuur- en biowetenschappen.
  Recent heeft ook de Franse overheid een site opgezet (science.gouv.fr) die toegang geeft tot wetenschappelijke informatie en bedoeld is voor gebruik in het onderwijs.
  New scientist weblinks: Het tijdschrift New Scientist publiceert op zijn website een groot aantal links naar interessante wetenschappelijke en meestal ook erg onderhoudende sites. Dit materiaal is vaak erg geschikt als ideeŽnmateriaal voor projecten, vooral in de natuurwetenschappelijke richting. De lijst wordt ook regelmatig vernieuwd.
  Gezondheidszorg
  MedWebPlus: MedWebPlus is een portaal dat toegang geeft tot gevalideerde kernsites uit de gezondheidszorg en gebruik maakt van een index op basis van de Medical Subject Headings (MeSH) (US National Library of Medicine) en het Unified Medical Language System (UMLS). De Britse tegenhanger is de National Electronic Library for Health (NELH).
  Martindale is momenteel mogelijk de beste gids van allemaal is op het vlak van bio(medische) wetenschappen en gezondheidszorg.
  HealthWeb: HealthWeb biedt een overzichtelijke toegang tot gevalideerde niet commerciële sites over gezondheidszorg en wordt onderhouden door een aantal Amerkaanse health science libraries.
 

Intute: Intute is de opvolger van de BIOME gateway uit het Resource Discovery Network en is een erg degelijke directory waarmee je heel gemakkelijk absoluut betrouwbare informatie over het vakgebied vindt. Intute omvat ook specifiekere subportalen bedoeld voor subdomeinen van de gezondheidszorg.

  CINAHL: CINAHL is een informatiecentrum voor verpleegkunde en paramedische wetenschappen en biedt informatie die in het verlengde ligt van NMAP.
  MedHunt is een onderdeel van de Health on the Net Foundation en biedt toegang tot een grote rijkdom aan sites die volgens strenge criteria worden geselecteerd (HON-code). De zoekmachine is niet enkel bedoeld voor professionals maar ook voor patiŽnten die correcte informatie zoeken.
  PrimaryCare: Dit is de Noorse internetgids voor eerstelijnshulpverleners die een aantal interessante bronnen aanbiedt. Daarnaast is Martindale's Health Science Guide een vrij complete portaalsite die ook inhoud aanbiedt en je naar vakliteratuur verwijst.
  MedWeb: MedWeb is een portaal van Emory University met een grote rijkdom aan degelijke links.
  Ergotherapie
  Internet resources for OT: De University of South Australia heeft een directory aangemaakt specifiek voor ergotherapie. Als je op zoek bent naar instellingen die onderzoek doen op het vlak van handicap is CHANCE een mogelijk kanaal.
  OTdirect: Otdirect is een erg praktisch gerichte site met informatie over studiemogelijkheden en jobs voor ergotherapeuten, maar ook met interessante links.
  NELH OT: De National Electronic Library for Health heeft ook een ergotherapieportaal.
  AOTF Disability Databases: Een overzicht van databanken over alle aspecten van handicap.
  UntanglingTheWeb: Disability information on the web, West Virginia University, US. Nog uitgebreider is Abledata, dat gesponsord wordt door het National Institute on Disability and Rehabilitation Research (NIDRR), onderdeel van het Office of Special Education and Rehabilitative Services (OSERS) van het US Department of Education. Daarnaast is er ook CHANCE dat interessante links biedt naar onderzoeksinstituten en wetenschapelijke informatie. Verder is er nog Ability dat via een alfabetische index links over alle mogelijke handicaperende aandoeningen aanbiedt.
  OT & disability van de University of Exeter is een goede ingang naar interessante bronnen over ergotherapie. Ook HealthWebOT is zo'n ergotherapieportaal met interessante links naar wetenschappelijke informatie.
  AgeSource Worldwide describes clearinghouses, databases, libraries, directories, statistical resources, bibliographies and reading lists, texts, and Web “metasites” focusing on aging or closely allied subjects. They cover topics ranging from Alzheimer's disease to wills and estate planning.
  MentalHelpNet is een rijke directory die toegang geeft tot alles wat te maken heeft met geestelijke gezondheidszorg op het internet.
  PsychWeb en PsychCrawler geven toegang tot betrouwbare bronnen over psychologie op het web. De sites die momenteel geindexeerd worden door PsychCrawler zijn de American Psychological Association, APA Public Information, National Institute of Mental Health, National Institute on Drug Abuse, Substance Abuse and Mental Health Services Administration, U.S. Department of Health and Human Services, Center for Mental Health Services, National Clearinghouse for Alcohol and Drug Information, Sidran Foundation en het National Center for Post-Traumatic Stress Disorder.
  Orthopedie
  OWL (Orthopaedic Web Links) streeft ernaar alle internetbronnen over orthopedische onderwerpen aan te bieden. De site is nu reeds de meest volledige op dat vlak met o.a. zoekmogelijkheden naar tijdschriften, orthopedische bedrijven en organisaties, databanken, powerpointpresentaties, bibliotheken en listservs. Er zijn verschillende ingangen beschikbaar, waaronderen OWL OrthoGate Gateway.
  OrthoGate, OrthoGuide, Orthonetzijn in vergelijking met OWL wat beperkter, hoewel je ook hier erg veel links vindt. Daarnaast bieden deze sites b.v. ook elektronische textbooks aan. OrthoGate omvat ook een interessante internetgids. OrthoWorld is commerciëler dan de bovenstaande sittes maar omvat wel een goed tijdschrift, nl. Orthopaedic Product News en het zustertijdschrift European Orthopaedic Product News.
  Daarnaast is er de CRERO (Coalition of rehabilitation research organizations) die zoals de naam zegt verwijst naar onderzoekscentra in de VS. Onderzoekscentra elders zoals het ORLAU (Orthotic Research & Locomotor Assessment Center) uit Groot-Brittanië zijn niet opgenomen.
  Recent heeft ook Interbor, de International Dome Association for National Prosthetic and Orthotic Trade Associations, een nieuwe site ontwikkeld. Via deze site krijg je toegang tot de ledenlijsten van alle nationale organisaties.
  Biomechanics worldwide: Alle goede biomechanicasites wereldwijd vind je hier in een thematisch overzicht.
  Voeding & dieet
  Arbor: ArborNutrition is een erg rijke gateway naar allerlei interessante en degelijke bronnen op het web.
  NELH Dietitian: De National Electronic Library for Health heeft ook een dietetiekportaal.
  Martindale: Martindale's Health Science Guide is een vrij complete portaalsite die ook inhoud aanbiedt en je naar vakliteratuur verwijst.
  FSC: Food Science Central is vergelijkbaar met Martindale maar is enkel gericht op voeding en biedt een waaier aan wetenschappelijke informatie met o.a. een eigen electronisch tijdschrift dat de vakliteratuur verwerkt (logincode: zie Toledo). FSC geeft ook een overzicht van websites per thema.
  Biomedische Wetenschappen
  BioCrawler is momenteel waarschijnlijk de meest uitgebreide directory voor de biowetenschappen. Je vindt er links maar ook erg veel beeldmateriaal.
  Daarnaast zijn er de Intute gateway en BioGate, de gateway van de Lunds Universitet (Zweden).
  NCBI: Het National Center for Biotechnology Information (US) biedt toegang tot gespecialiseerde databanken zoals de Entrez Genome Database, Human Genome Map, Online Mandelian Inheritance in Man en Molecular Modeling Database. Daarnaast zijn ook enkele Sequence Analyis Tools beschikbaar.
  BioMedNet Gateway: Deze Gateway geeft toegang tot databanken van tijdschriften en biomedische onderwerpen, o.a. geneesmiddelen
  Molecular Biology Links en Harvard Biology Links zijn interessante universitaire sites.
  Natuurwetenschappen
  Biowetenschappen
  AgriGator: AgriGator is een snelgroeiende index van sites over biowetenschappen, waaronder land- en tuinbouw, biotechnologie en milieu. Het omvat ook een discussieforum. Zoekkanalen vind je in de AgriGator's Swamp. Daarnaast is ook Agri-web een degelijk kanaal, hoewel het iets commerciëler lijkt. AgriGate ten slotte is een Australische gateway die materiaal van hoge kwaliteit over alle domeinen van de agrarische wetenschappen. Je hebt de mogelijkheid door de site te browsen, een zoekmachine te gebruiken of een index te raadplegen die je de door AgriGate gebruikte zoektermen aanbiedt. AgriScape is een internationale gateway die meer economisch gericht, maar ook toegang geeft tot wetenschappelijke informatie. Daarnaast zijn er de Intute gateway en BioGate, de gateway van de Lunds Universitet (Zweden).
  Een erg interessante bron van informatie is de Environment Directory die links biedt naar sites over alle aspecten van milieu en landinrichting.
  BioSis: BioSis is een non-profit organisatie die een van de grootste verzamelingen van databanken beheert in het domein van de dierkunde en aanverwante wetenschappen. Wie op zoek is naar de kenmerken van organismen of artikels uit het domein van de biowetenschappen, is hier aan het juiste adres.
  DAINet: Dit is het Duitse Agrar Informationsnetz met een portaal- en inhoudfunctie en veel aandacht voor onderzoek. NOVAGate, de Nordic Gateway to Information in Forestry, Veterinary and Agricultural Sciences is een rijke bron van informatie die elders niet gevonden kan worden. Het geeft een beeld van de Scandinavische, aparte politiek op het vlak van bosbouw en landbouw. AgNet is dan weer het Australische portaal voor alles wat met land- en tuinbouw te maken heeft.Daarnaast is er uiteraard Agricola, de National Agricultural Library (NAL) Gateway tot AGRICOLA (AGRICultural OnLine Access).
  BIO is de Biotechnology Industry Organisation en biedt een zicht op de industriële spelers en onderzoeksinstituten op het terrein.
  Botany: De Internet directory for Botany is dé gateway voor botanische informatie.
  EnviroLink en GEsource zijn netwerken voor milieu-informatie en een voorbeeld van wat een index hoort te zijn.
  Chemie, Fysica & Technologie
  De meest degelijke directory is waarschijnlijk Intute Science die de vroegere RDN hubs EEVL (engineering) en PSIgate (chemie, milieuwetenschappen, fysica, materiaalwetenschappen, wetenschapsgeschiedenis en ≠politiek)o mvat. Voor technologie kan je ook Athenus gebruiken.
  Chemdex is de meest uitgebreide index voor chemie en aanverwante wetenschappen op het net en wordt up to date gehouden door de Universiteit van Sheffield (UK). Een prima index is de Chinese ChINWeb dat ook databases identificeert. Helemaal mooi is ChemSpy, een index die een voorbeeld is van wat een index kan zijn, evenals de Virtual Library for chemists en de Griekse Demokritus-universiteit.
  Commerciëler is ChemIndustry dat de hele chemische industrie poogt te integreren.
  Voor Fysica biedt het Institute of Physics is een degelijke index.
  Sociale Wetenschappen
  De Intute Social Sciences Information Gateway is het beginpunt voor onderzoek in de sociale wetenschappen. Intute biedt beschrijvingen aan van door specialisten uitgezochte websites en via de zoekmachine kan je op onderwerp zoeken.
  WWWRSW: WorldWideWeb Resources for Social Workers is bedoeld voor studenten in de sociale wetenschappen en is een alternatief voor SOSIG.
  SSVL: Social Sciences Virtual Library
  Het Album des Sciences Sociales is een Franse index met erg interessant aanvullend materiaal over alle aspecten van van de scoiale wetenschappen. Het is gelinkt aan Revues.org dat zich vooral richt op migratiethema's.
  Hulporganisaties.be is een index van hulporganisaties op alle mogelijke vlakken.
  Onderwijs
  EducationWorld: Wie op zoek is naar informatie en discussie over onderwijs, kan hier terecht. De zoekmachine van EducationWorld verwijst naar meer dan 500.000 webresources.
 
 
© 2006 Alex Wuyts - KHKempen - departement gezondheidszorg & chemie