E-mailadressen
 

MESA: Deze meta-zoekmachine levert je e-mail adressen van BigFoot, WhoWhere, Yahoo people Search, Internet Address Finder, SwitchBoard, Populus en Usenet.

  Ook via (beroeps)organisaties is het vaak mogelijk om e-mailadressen op te sporen van specialisten ter zake. Voor voeding- en dieetkunde kan dat b.v. via de Amerikaanse Academy for Eating Disorders.
  Newsgroups & Mailing Lists
  Newsgroups
  Newsgroups of discussion groups zijn forums op het internet over specifieke onderwerpen. Een groep wordt gevormd door internetgebruikers die ge´nteresseerd zijn in dat specifieke onderwerp en erover van gedachten willen wisselen. Op zo'n forum vind je dus in essentie discussies en vraag-en-antwoordberichten. Het deel van het internet dat voorbehouden is aan deze newsgroups heet "usenet". Je kan de berichten in zo'n newsgroup als buitenstaander lezen, maar je kan er zelf ook aan deelnemen door je als gebruiker te registreren. De newsgroups kunnen je dan helpen om informatie die je niet op het web kan vinden toch te lokaliseren ("waar vind ik in godsnaam informatie over...") of om gewoon antwoorden geformuleerd te krijgen van de andere newsgroupleden ("wie kan mij vertellen..."). Een newsgroup is echter geen chatlocatie: je post een bericht naar de newsgroup en checkt in de loop van de volgende dagen of er antwoorden zijn binnengekomen op je vraag. Best herhaal je je vraag na een week nog eens aangezien de meeste deelnemers slechts wekelijks of maandelijks de newsgroups raadplegen.
  Google Newsgroups biedt momenteel waarschijnlijk de grootste usenet-verzameling van newsgroups maar de kwaliteit van de groepen is niet steeds even hoog. Voor ergotherapie vind je hier b.v. misc.health.therapy.occupational.
  Mailing Lists
  Je kan je ook inschrijven op mailing lists. Dit zijn lijsten van internetgebruikers die op de hoogte gehouden wensen te worden van evoluties binnen hun beroepsveld. Dit gebeurt door middel van mails die naar de ganse groep gestuurd worden. Je kan meestal ook zelf berichten sturen naar de andere gebruikers. Het verschil met de newsgroups zit in het gebruik van e-mail: er is geen centraal forum waar de informatie publiek gemaakt wordt. Het succes van zo'n mailing list hangt grotendeels af van de activiteit van de leden.
  Bij Tile.net en PAML (publically accessible mailing lists) vind je een hele lijst van mailing lists en newsgroups. Als je onderaan de pagina een zoekterm invult nadat je gekozen hebt voor /lists of /newsgroups, kom je bij de relevante lijsten. De eenvoudigste zoekmachine voor mailing lists is waarschijnlijk wel CataList die alle listservs omvat.
  Mailbase is een overzicht van Britse academische mailing lists voor alle vakdomeinen en is misschien wel de meest overzichtelijke van alle directories op het web. Daarnaast is er ook nog JISCMail dat een complementair aanbod biedt. Best zoek je eerst op vakdomein via de dropdownmenu's. Je komt dan b.v. te weten dat er mailing lists zijn voor Podiatry en Assistive Technology.
  Topica: Deze listserver geeft een overzicht van bestaande mailing lists. Binnen de sites van een vakgebied vind je ook vaak verwijzingen naar relevante lijsten, b.v. mail. OT voor ergotherapie en ISOST of OandP-L voor orthopedie en dietetics voor VD.
  Enkele Mailing lists voor ergotherapie geven een beeld van wat je allemaal kan vinden. Sommige van deze lists worden druk gebruikt, andere minder. In sommige moet je je eerst inschrijven voor je de archieven kan raadplegen.
 
COTAS The COTAS mailing list provides a forum for COTAs and OTA students to discuss practice and treatment issues

EI and OT The Early Intervention OT mailing list provides a forum for practitioners interested in early intervention.

MOHO The MOHO mailing list provides a forum for the discussion of Model of Human Occupation and its applications.
occup-ther@ac.dal.ca Mailing list for occupational therapists and OT faculty; to subscribe, send a request to occup-ther-request@ac.dal.ca
Occupational-Therapy The Occupational-Therapy mailing list facilitates discussion and generates ideas and information about matters relating to occupational therapy (OT).
OT and Underserved Populations The OT and Underserved Populations mailing list, for occupational therapists and other stakeholders interested in empowering individuals who are underserved and the agencies who serve them; topics include occupational therapy's involvement with people who are homeless, with welfare to work programs, and with advocacy issues (Yahoo).
OT Now The OT Now mailing list, including how to subscribe
OT-EDUC@edtech.tekotago.ac.nz Mailing list for faculty members to discuss issues relating to OT and OTA education. To subscribe, send the message 'subscribe OT-EDUC firstname lastname' to listserv@edtech.tekotago.ac.nz
ot-geri The ot-geri mailing list provides a forum for practitioners working with geriatric populations to discuss issues relating to OT for geriatric populations
ot-research-methods The ot-research-methods mailing list provides a forum to discuss research methods relevant to the field of occupational therapy (Yahoo)
OT and COTA The OT and COTA mailing list provides a forum for discussion of the working environment and changes in health care related to OT (Yahoo).
  Expert Services
  Je kan op het net ook vragen stellen aan experts in je vakdomein via Expert Service websites. Deze websites bieden je de mogelijkheid om vragen te formuleren die dan beantwoord worden door experts die een overeenkomst hebben met de organisatie achter de expert service. Soms is deze dienst betalend, maar meestal is ze gratis. Een voorbeeld van zo'n service is OrthoAnswers voor het orthopedische vakdomein.
   
  Webskills
  Als je goed wil zoeken op het internet, moet je toch enigszins weten hoe je dat doet. De onderstaande sites geven degelijke informatie daarover.
  LivingInternet: de online geschiedenis en structuur van het internet.
  De Virtual Training Suite van het Resource Discovery Network is een goede bondige en overzichtleijke handleiding bij het vakgerichte zoeken op internet.
  Deepcontent searchtutorial.pdf: als je echt wil weten hoe het internet in elkaar zit en wat er met je zoektermen gebeurt eens je ze ingetikt hebt, dan is dit de degelijkste bron die je kan raadplegen.
  MetaSearchengineTechnology: Deze paper vergelijkt de verschillende metazoekmachines op het net met elkaar. Je komt er o.a. te weten hoe de verschillende zoekmachines werken en wat hun sterke en zwakke punten zijn.
  Medisch discussieforum: Deze Belgische site geeft heel wat informatie over het zoeken naar medische info op het net.
 
 
© 2006 Alex Wuyts - KHKempen - departement gezondheidszorg & chemie