Machinegroep 1

Het groepje bestaat uit een wervelstroomrem met koppelmeting, een DC-shuntmachine en een DC-seriemachine.


DC-seriemachine :
Kenplaatje: 220V 1,5A  0,25kW  2000 t/min  IP20  is.kl.B

De aansluitingen: een ankerwikkeling, een seriewikkeling, een aardingsklem, een thermisch contact. Dit contact is in de wikkeling ingebouwd en is normaal gesloten: bij een te hoge wikkelingstemperatuur zal het contact openen. Het kan gebruikt worden om een signaal te geven of om de wervelstroomrem uit te schakelen.

begin document.

 


DC-shuntmachine
Kenplaatje: 220V  1,4A  0,25kW  2000 t/min  Uerr: 220V  0,14A  IP20  is.kl.B

De aansluitingen: een ankerwikkeling, een seriewikkeling, een aardingsklem, een thermisch contact (zie vorige machine).

begin document.

 

De wervelstroomrem:

Voor machines 0,3kW, maximum 5Nm (aangebouwde koppelmeting: maximum 3Nm)
Aansluitingen: 'Ein': netvoeding + schakelaar; 'INT/EXT': gewenste belasting ofwel intern geregeld (met potmeter: 'Belastung') ofwel extern aangestuurd ('Ext.Eing': 0..10V). De (normaal gesloten) thermische contacten van de andere machientjes op de as worden aangesloten op 'TK.MOTOR' en 2 ledjes duiden aan of de temperatuur van de motor te hoog opgelopen is (TK.MOTOR open), ofwel dat de rem zelf te warm staat. Let op: indien je het contact TK.MOTOR niet gebruikt, moet je dit overbruggen.


Onderaanzicht van de wervelstroomrem. De wervelstroomrem is pendelend opgesteld en wordt op één plaats tegengehouden met een draadstang die door de vloerplaat gaat en onderaan aan een loadcel trekt. Op de figuur is links de loadcel aan de vloerplaat vastgemaakt en rechts gaat de draadstang door de vloerplaat. De buiging ten gevolge van de reactie van de rem wordt d.m.v. een rekstrookjesbrug op de loadcel omgezet in een signaal dat door de koppelmeter bovenaan de rem versterkt en weergegeven wordt.

Let op dat je de koppelmeting niet boven de 3Nm gebruikt!.

 

 


 


begin document.