Meten van weerstand

Inhoud:     Algemeenheden
                Principes
                    2-draadsmethode
                    4-draadsmethode

Algemeenheden:
Bij een eventuele foutieve aansluiting (b.v. de meter, ingesteld op ohmbereik,wordt op een spanningsbron aangesloten) eerst de klemmen onderbreken voor de stand van de multimeter wordt veranderd.
 
Bij het meten van weerstanden in een kring moet je er steeds voor zorgen dat de weerstand minstens langs 1 kant los is, zodat je geen parallelle impedanties mee meet. Ook moet de weerstand spanningsloos zijn: de meeste meters kunnen maar maximum 250V of minder verdragen bij deze fout.
 
 
 
(terug naar begin document)

principe 2-draadsmethode

Een stroombron in het meetinstrument stuurt een stroom door de aangesloten weerstand. Op de aansluitbussen wordt de spanning gemeten over de weerstand: met deze kennis van stroom en spanning kan het toestel op zijn display de weerstandwaarde weergeven. Let op: de spanning op de aansluitbussen wordt gemeten zodat ook de spanning over de aansluitdraden en de overgangsweerstanden meegemeten worden.

 


bv. met Fluke 73

- autoranging
- 3200 counts dus op een bereik van 320Ω een resolutie van 0,1Ω
- nauwkeurigheid: bereik 320Ω: +/-(0,5%+2); andere bereiken +/-(0,5%+1); behalve hoogste bereik 32MΩ: +/-(2%+1)

- eigenschappen van de stroombron:
     - open-circuit-spanning: <2,8Vdc; kortgesloten-circuit-stroom: 500ľA
     - spanning bij volle schaal: t.e.m. bereik 3,2MΩ: <440mVdc; op bereik 32MΩ: <1,4Vdc
     - verdraagt max 500V dc or rms (sinus)

(terug naar begin document)


principe 4-draadsmethode

De stroombron in het meetinstrument stuurt een stroom door de aangesloten weerstand. De spanning over de weerstand wordt nu gemeten via andere aansluitbussen: indien deze aansluiting vlak op de weerstand aangebracht worden, zal de spanning over de meetdraden niet meegemeten worden. Contactweerstanden in deze aansluiting zijn niet van belang omdat de spanningsmeting zeer hoogohmig is.


bv met Metrohm

(terug naar begin document)

I