Solid state relais

Hieronder vind je: algemene kenmerken , 1-fasig SSR zero switching , 3-fasig SSR zero switching , 1-fasig SSR verschoven stuurhoek , 1-fasig SSR regelbare stuurhoek

Algemene kenmerken:
- bij de keuze van een SSR speelt een rol: wil je DC of AC regelen, welke last wil je sturen, hoe groot zijn spanning en stroom die je wil sturen. Blokschematisch stuur je via een ingangsomvorming een optische koppeling aan die ofwel voor AC-toepassingen thyristoren of triacs aansturen ofwel voor DC-toepassingen transistoren aansturen.
- SSR voor AC zijn thyristoren en moeten als zodanig beveiligd worden: een supersnelle beveiliging (type gR) als beveiliging tegen kortsluiting, en een koelplaat om de warmte, gedissipeerd in de junctie af te voeren.

We bekijken alleen enkele SSR voor wisselstroomtoepassingen.
Hierin vind je qua sturing van de inschakeling 3 soorten:
- zero switching
- constante verschoven stuurhoek
- instelbare verschoven stuurhoek

Thyristoren zullen bij de uitschakeling steeds hetzelfde reageren: zij stoppen met geleiden als de stroom onder de houdstroom daalt.


SSR voor 1-fasig AC van het zero-switching type.
Links merk je een scheidingsschakelaar met ingebouwde smeltveiligheid (gR10A). Rechts zie je de SSR die gemonteerd is op de koelplaat.
De stuurspanning mag maximum 20VDC bedragen.

 

 

 

naar begin document


Driefasig SSR van het zero-switching type.

Links merk je het SSR, gemonteerd op een koelplaat, rechts zie je de scheidingschakelaar met ingebouwde smeltveiligheden gR20A. De stuurspanning voor A1-A2 mag van 30 to 220V AC en DC variėren.


Links kan je de stuurspanning aansluiten. Dit signaal wordt optisch gescheiden doorgegeven en zal, na de detectie van de nuldoorgang van de spanning, de thyristoren aansturen.
 

naar begin document


SSR met constante verschoven stuurhoek (eenpolig)
Dit relais is vooral interessant voor het inschakelen van transformatoren: bij inschakelen op 90° zal de inschakelpiek veel kleiner zijn.
Tussen de 2 bruine klemmen zit het gestuurde contact.
De stuurspanning wordt geleverd door het ingebouwd batterijtje: sturing gebeurt door ofwel de rode drukknop te bedienen ofwel op de witte klemmen een doorverbinding te maken.

 

 

naar begin document


De sturing kan links gebeuren met de ingebouwde schakelaar of een extern aansluitbaar contact. Het stuursignaal wordt optisch gescheiden doorgegeven en zal, na de detectie van de 90° van de spanning, de thyristoren aansturen.

SSR met regelbare stuurhoek (eenpolig)
Dit relais werkt als een stroomgestuurde dimmer.
Tussen de bruine klemmen zit het gestuurde contact.
Sturing gebeurt ofwel door aan de witte klemmen een stroombron van 4-20mA aan te sluiten ofwel door hier een verbinding te leggen en dan aan de potmeterknop te draaien.Ofwel zet je links tussen de stuurklemmen een stroombron van 4-20mA , ofwel overbrug je de klemmen en gebruik je de potmeter om de stuurhoek in te stellen. Via een optische koppeling wordt dit analoog signaal omgezet in een regelbare weerstand waaruit een verschuifbare puls wordt afgeleid.

 

naar begin document